fbpx

A hasi fájdalmakat, gyomorgörcsöket és emésztési problémákat okozó gyomor baktérium neve helicobacter pylori. Ha nem kezelik, súlyosabb betegségekhez vezethet, mint például a gasztritisz, a gyomorfekély és bizonyos esetekben a gyomorrák.A fogszuvasodás után ez a legelterjedtebb bakteriális fertőzés. A lakosság 40%-a fertőzött (a fejlődő országokban egészen 90%-a). Az emberek egytizedénél a helicobacter pylori hosszú távú egészségügyi problémákat okoz, amelyek igényes antibiotikus kezelést igényelnek. A baktériummal való fertőzés kétféleképpen történhet: olyan személy által, akinek helicobakter fertőzése van, vagy a higiénia hiánya következtében. Ez az úgynevezett piszkos kezek betegsége.

A helicobakter fertőzésről először sejtelme sincs

A legnagyobb probléma az, hogy a fertőzés korai szakaszában a helicobakter tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy először a betegeknek nincs tudomásukarról, hogy bármilyen baktérium van a gyomorban. Külső tünetek csak akkor jelennek meg, amikor a baktérium a gyomorban annyira elszaporodik, hogy kezelésre van szükség.

A következő probléma a helicobacter első külső tüneteinek megjelenése, amelyek könnyen összetéveszthetők a mindennapi emésztési nehézségekkel, mint például:

  • hasfájás
  • gyomorgörcsök
  • rossz emésztés

Ha Ön rendszeresen tapasztalja ezeket a gyomorproblémákat, akkor a szervezetében valamilyen mértékben zavar támadt a helyes gyomorműködés terén.Ez azt jelenti, hogy a helicobakter megtelepedett és szaporodik a gyomor nyálkahártyáján. Ezen kívül sérül a gyomorfal természetes védelmét szolgáló nyálka réteg, és a gyomorsav hatása miatt gasztritiszt alakul ki (a gyomor gyulladása). Ekkor a páciens a nyelőcső- vagy gyomorégéshez hasonló tüneteket tapasztal. Ha a betegséget ebben a szakaszában sem kezelik, később előfordulhatnak peptikus fekélyek (általában gyomorfekélynek nevezzük ).

Hogyan lehet elkerülni a helicobakter fertőzést?

Helikobakter pylori prenosMivel a helicobacter pylori fertőzés nyomán fellépő betegséget a piszkos kezek betegségének nevezik, különösen fontos, a higiéniai alapelvek betartása annak érdekében, hogy elkerüljük a helicobakter fertőzést. Különösen javasolt:

  • alapos kézmosás toaletthasználat után
  • alapos kézmosás minden étkezés előtt
  • rendszeres szájhigiénia (a helicobakter a szervezetbe, az emésztőrendszerbe, a szájüregen át jut be)
  • ne használjon mosatlan evőeszközt és poharat más emberek után

A helicobakter diagnosztizálásának módja – orvos nélkül

Bár a feltételezett helicobakter fertőzés a már megjelent tüneteken alapulhat, a diagnózis végleges megerősítése némileg bonyolultabb. A legmegbízhatóbb módszerek a gastroszkópia és a széklet-diagnosztikai teszt (hasonló a terhességi teszthez).

A gasztroszkópia jellegzetes orvosi vizsgálat, ahol a gasztroenterológus a szájon keresztül a gyomorba vezet egy szondával ellátott csövet. A gasztroszkópia során a páciens gyomor-nyálkahártyájából mintát vesznek. Ezt laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, amely megerősíti vagy kizárja a baktérium előfordulását a szervezetben.

A helicobacter széklet-diagnosztikai teszt nem invazív módszer a helicobakter fertőzés kimutatására. Ez azt jelenti, hogy a székletvizsgálat során nincs közvetlen beavatkozás az emberi szervezetbe. A székletmintát egy speciális kémcsőbe, oldatba helyezzük, az oldat a teszt része. A helicobacter teszt eredményét a terhességi teszthez hasonlóan értékeljük – két vonal bizonyítja a fertőzést (a baktériumok előfordulását a szervezetben). A széklet-diagnosztikai teszt előnye, hogy vény nélkül kapható bármely gyógyszertárban vagy specializált online áruházban. A diagnózisnak ez a módja lehetővé teszi, hogy a tesztet az otthona kényelmében végezze el és tudja meg az eredményt. Nem kell emiatt orvoshoz fordulnia. A helicobacter teszt eredményét 10 percen belül megtudhatja, meglehetősen nagy, kb. 98%-os pontossággal.

Hogyan történik a helicobakter kezelés?

helicobacter pylori prírodná liečbaHa bármely diagnosztikai módszer kimutatta a baktérium jelenlétét az Ön szervezetében, akkor ideje alávetnie magát a helicobakter pylori kezelésnek. A kezelésre ismét két lehetősége van: orvosi és otthoni (orvos nélkül).

Az orvosi kezelés, a Egészségügyi Minisztériumának irányelvei szerint magában foglalja számos antibiotikum és gyomorsavképződést csökkentő gyógyszerek (úgynevezett protonpumpa-gátlók) kombinációjának előírását. A kezelés általában három gyógyszer kombinációval kezdődik. Amennyiben a kezelés befejeztével, a kívánt hatás elmarad, a kezelő gasztroenterológus új, hatékonyabb antibiotikum kombinációt próbál ki, esetleg négy gyógyszer kombinációjával próbálkozik, vagy szekvenciális kezeléssel. Ha azonban a páciens rezisztens helicobakter törzzsel fertőzött, fennáll az antibiotikumok túlzott használata és a szervezet működésének széthangolódása.

Az otthoni kezelés esetén, amely alternatív kezelési mód, a betegséget komplex módon kezelik. Ez a megközelítés nem csak a természetes antibakteriális szerek alkalmazását foglalja magába a helicobakter visszaszorítása érdekében, hanem a teljes életvitel váltást, főként a táplálkozás átfogó változását.

Ajánljuk különösen a zsíros, rántott és irritáló élelmiszerek korlátozását. Ne terhelje feleslegesen a gyomrát igényes tápanyagfeldolgozással és teljes mértékben iktassa ki az alkohol tartalmú italok fogyasztását!

A konkrét készítmények közül, melyekkel az emberek, megpróbálnak megszabadulni ettől az alattomos gyomorbaktériumtól, megemlíthetjük a kolloid ezüstöt, a brokkoli-csírát, a fokhagymát vagy az aloe verát. Bár egyes esetekben hatásosnak tűnnek, a legtöbb esetben az egyéni tapasztalatok nem igazolhatók elegendő számú páciensnél. Azonban van egy természetes készítmény, mely kiemelhető, a híoszi masticha. Hatását számos tudományos tanulmány és sok pozitív tapasztalat is alátámasztja. Bár viszonylag specifikus termékről van szó, megtalálható a gyógyszertárakban, a bioshopokban vagy a hitelesített internetes boltokban – pl. masticha.hu

Masticha Active

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.