fbpx

[cml_media_alt id='677']neskoré príznaky helikobaktera[/cml_media_alt]

A helicobacter pylori baktérium egy sor különböző tüneten keresztül nyilvánul meg, van, akinél kisebb, másoknál nagyobb mértékben. Ennek fényében általánosságban a baktérium tünetegyüttesét két csoportra lehet osztani : korai és kései tünetekre, melyekkel ebben a cikkben fogunk részletesen foglalkozni.

Amennyiben a helikobakter összes tünetéről szeretne olvasni, ajánljuk figyelmébe a helicobacter tüneteiről általánosságban című cikket.

Hogyan fedezhető fel a helicobacter a kezdeti fázisban

A helicobacter pylori baktérium a kezdeti fázisban igencsak nehezen diagnosztizálható. A baktériummal fertőzött betegek nagy része a fertőzés kezdeti fázisában nem is tud a baktérium jelenlétéről a szervezetben. A kezdeti egészségügyi nehézségeket a betegek rövidtávú helytelen gyomorműködésnek és rossz emésztésnek gondolják. Ami a külső tünetegyüttest illeti, elsősorban magasabb étvágy, folyamatos faláskényszer és állandó éhségérzet formájában jelenik meg.

Mi következik – a helicobacter kései tünetei

A fertőzés kezdeti fázisa után a helicobacter baktériumok szaporodásnak indulnak, melynek következtében a fertőzés tünetei intenzívebbé válnak és a kezdeti tünetek mellett megjelennek újak is. Az új tünetek többnyire a rossz emésztéssel kapcsolatosak, ilyenek pl :

 • a gyomorból felfelé sugárzó nyomás
 • gyomorsav visszaáramlása a szájüregbe
 • gyomorégés
 • böfögés
 • bűzös gyomor
 • keserű íz a szájban.

Gyakori tünet még a gyomorfájdalom is, mely a gyomor megnyomásával még intenzívebben nyilvánul meg. Néhány esetben előfordul még hányás, hányinger, haspuffadás és székrekedés is.

kozneproblemy_helikobakter

Érdekesség: A betegek néhány százaléka a megfertőződés után bőrproblémákat tapasztal, elsősorban akné, bőrpirosodás, pattanások formájában. A bőrproblémák és a helicobacter pylori közötti összefüggés jelenleg klinikailag nem bizonyított.

 

Mi következhet a helicobacter tünetei után

Ha a helicobacter tüneteit véli felfedezni magán, a helicobacter baktériumai már megtelepedtek a gyomrában és szaporodásnak indultak, ezzel megbontva az emésztőrendszer természetes működését. Ha nem reagál időben, vagy teljesen figyelmen kívül hagyja a tüneteket, félő, hogy más helicobacterrel kapcsolatos komplikációk is fellépnek majd. Mint a helicobacter első eredménye a gasztritisz – gyomorgyulladás jelentkezhet, melyet gyógyítatlan formában fekélyes megbetegedések követnek (gyomor-/patkóbél fekély). Extrém esetben a helicobacter fertőzés gyomorrákhoz is vezethet.

Összefoglaló – a helicobacter kései tünetei

A jobb áttekinthetőség érdekében pontokba szedtük a helicobacter kései tüneteit:

 • [cml_media_alt id='363']Helicobacter príznaky[/cml_media_alt]a gyomorból felfelé sugárzó nyomás
 • a gyomorsav visszaáramlása a szájüregbe
 • gyomorégés
 • böfögés
 • bűzös gyomorszag
 • keserű íz a szájban
 • gyomorfájdalom (nyomásra intenzívebb)
 • hányás
 • hányinger
 • haspuffadás
 • székrekedés.

 

Hogyan szabaduljon meg a helicobactertől

Mit ajánlunk:

A helicobacter tüneteinek megjelenése után (főként ha azok ismétlődnek is) javasoljuk a helicobacter teszt elvégzését. A teszt kimutatja, hogy a szervezetben jelen van-e a baktérium vagy sem. Amennyiben a teszt bizonyítja a fertőzés jelenlétét a szervezetben, ajánlott a komolyabb nehézségek elkerülése érdekében azonnal megkezdeni a baktérium eradikációjához vezető első lépéseket. A helicobacter eradikációjának több módja is van : bonyolult antibiotikumos kezelés, melyet gasztroenterológus koordinál, vagy otthoni, természetes készítményeken alapuló kezelés. A helicobacter elleni küzdelemben különösen hatékonynak bizonyult egy természetes anyag, a híoszi masticha. Ez a görögországi Híosz szigetén termő pisztáciafa gyantája, melynek gyomorra és emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatását már évszázadok óta ismerik.

Az utóbbi években több tudományos tanulmány is született a helicobacter tartós megszüntetésére gyakorolt pozitív hatásáról, azokban az esetekben is, mikor különösen ellenálló baktérium típusokról volt szó, melyeket hagyományos antibiotikumos kezeléssel nem sikerült kiirtani.

A masticha kezeléseket olyan páciensek keresik fel, akik a természetes gyógymódot preferálják, illetve olyan betegek, akiknél az antibiotikumos kezelések nem jártak sikerrel. A masticha bizonyos formáit prevenciós céllal is javasolt fogyasztani. Probiotikum tartalmuknak köszönhetően fenntartják a gyomor egészséges közegét, ezzel erősítve és ellenállóvá téve az emberi szervezetet a helikobakter fertőzéssel szemben.

 

Ha többet szeretne megtudni a páciensek tapasztalatairól a híoszi mastichával kapcsolatban, kattintson ide.

 

One thought on “A helicobacter kései tünetei”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.