fbpx

A felnőtt lakosság orvoslátogatásának egyik leggyakoribb oka a gyomorproblémák miatt van. A páciensek leggyakrabban a következő panaszok miatt fordulnak orvoshoz : gyomorfájdalom, rossz emésztés, felfúvódás, gyomorégés és gyomorgörcsök.

Alapos kivizsgálás után az esetek nagy többségében a panaszok hátterében egy közös fertőzés, a helicobacter pylori baktérium áll. A helicobacter pylori egy gyomorban megtelepedő és elszaporodó baktérium. Sok páciens esetében a jelenléte tünetmentes. A problémák – elsősorban a kellemetlen fájdalom- a baktérium elszaporodása után jelennek meg, melyek akár gasztritiszt, gyomorfekélyt is okozhatnak. A helikobacter pylori a gyomorrák négy fő okozója közül az egyik.

Ezért a tünetek megjelenése után fontos, hogy időben fel legyen ismerve azok kiváltó oka.

Hogyan történik a helikobakter kezelése?

A helikobakter diagnosztizálása leggyakrabban egy speciális vizsgálattal, gyomortükrözéssel történik – ilyenkor a szakorvos egy csövet vezet a páciens gyomrába, mely segítségével a gyomor nyálkahártyájának elváltozásait figyeli meg, esetlegesen mintát is vesz belőle. A diagnosztizálás ezen formája igencsak kellemetlen, specializált orvosi környezetet igényel. A helikobakter jelenlétét más, kellemesebb módon is ki lehet mutatni – ilyen megoldást kínálnak a lehelet alapú vagy széklet alapú helikobakter tesztek.

A diagnózis felállítása után a szakorvos antibiotikumos kezelést fog javasolni. A kezelés lényege, hogy az orvos antibiotikum kettős kombinációjának használatát írja elő egy harmadik gyógyszerrel – a protonpumpa inhibítorával- együtt, mely a gyomorsav termelődését gátolja majd. Az antibiotikumok alkalmazása 7 napig javasolt, a protonpumpa inhibítorát ezzel szemben javasolt tovább alkalmazni. Az antibiotikumos kezelés során a szervezet megterhelése miatt kellemetlen mellékhatások is jelentkezhetnek. A kezelés hátránya még az antibiotikumokkal szembeni magasabb ellenállóképesség.

 

Amennyiben az antibiotikum kúra sikertelennek bizonyul, a szakorvos egy másik tipusú antibiotikum kombináció használatát fogja javasolni (ez általában a metronidazol és az amoxicilin), illetve egy újabb sikertelen kezelés után javasolhat egy harmadik antibiotikum kombinációt is.

A helikobakter kezelés így hónapokat is igénybe vehet.

A helikobakter kezelés nem minden esetben eredményes. A mellékhatások miatti félelelem okából vagy más meggyőződésből a páciensek egy része a természetes gyógymódok mellett teszi le a voksát.

Antibiotikum nélküli természetes gyógymód

“A természet megoldást nyújt minden betegségre, csak fel kell tudni ismerni.”

chios - hioszi masticha

Sok ember a természetes anyagokban keresi a megoldást az egészségügyi problémáira. A helikobakter általi fertőzés kezelésének több természetes megoldása is létezik – néhányat csak pár ember javasol, ám vannak olyanok is, melyek emberek nagyobb csoportjának segített már.

A természetes megoldások közül a következőket ajánljuk figyelmükbe:

  • Brokkoli – szulforafán nevezetű hatóanyagot tartalmaz, amely a helikobakter egyik leghatásosabb természetes ellenszere. Annak ellenére, hogy sokan nem kedvelik az ízét, amennyiben helikobakterben szenved, mindenképpen ajánlott gyakran fogyasztani. A brokkolitól is több szulforafánt a brokkoli csíra tartalmaz.

 

  • Fekete kömény – alkalmazása nem csak helikobakter, de más gyomorproblémák esetén is ajánlott. Próbálja ki a fekete kömény olajat, melynek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van.

 

  • Aloe vera – néhány páciens arról számolt be, hogy a tiszta aloe vera gél fogyasztása enyhítette vagy teljesen megszüntette a helikobakter pylori okozta tüneteket.

  • Kefír – a jótékony hatású élőflórás minőségi kefír támogatja a helikobakter kezelését. A kefír enzimekben és B vitaminban gazdag, melyek antimikrobális hatással vannak a gyomor működésére.

 

  • Hioszi masticha – a  Pistacia Lentiscus fa gyantája. A Masticha Active termék fogyasztóinak 70%-a arról számolt be, hogy a termék pozitív hatással volt a helikobakter kiirtására és a tünetek enyhítésére. Itt olvashatja el a masticha fogyasztók pozitív tapasztalatait. A mastichát már Hippokratész idejében is ismerték és előszeretettel alkalmazták emésztési problémák esetén.

 

  • Füge – néhány páciens arról számolt be, hogy a füge segítségével szabadult meg a helikobaktertól. Vágja fel a fügéket, majd áztassa be őket minőségi olivaolajba 40 napra. A fügét és levet, amelyben ázott, éhgyomorra fogyassza.

 

Saját tapasztalata van a helikobakter természetes úton történő eradikációjával kapcsolatban? Írja meg nekünk.

 

One thought on “A helicobacter pylori természetes gyógymódja”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.