fbpx

A helicobacter pylori fertőzésnél a táplálkozás fontos aspektus, amely befolyásolhatja a fertőzés fejlődését a szervezetünkben. Ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a táplálkozásunkra. Ebben a cikkben az egészséges táplálkozás alapelveiről és az étrendünk módosításáról lesz szó a helicobakter fertőzés elleni küzdelemben.

A táplálkozás alapelvei

Az első és nagyon fontos lépés az étrend megváltoztatása során, tudatosítani az egészséges táplálkozás alapelveit. Bár az ízlelőbimbóink gyakran ösztönöznek minket olyan táplálék fogyasztására, mely testünket nagymértékben terheli, a táplálkozás szerepe éppen ennek az ellenkezője – kímélni a szervezetet és a javára válni.

Tehát soroljuk fel az egészséges táplálkozás alapelveit, amelyeket mindenkinek be kellene tartani(még egészséges egyéneknek is), de helicobacter pylori fertőzés esetén kétszeresen fontosak:

  • Az étkezésre a nap folyamán mindig elegendő időt kell hagynunk – rendszeresen és nyugodt körülmények között kell enni, nem stresszelve azon, hogy nem készülünk el a munkánkkal, vagy egyéb mulasztásainkkal (feszültségcsökkentőnek kiválóan alkalmas a rendszeres fizikai aktivitás, és különböző relaxációs technikák).Helicobakter táplálkozás
    • Ajánlott a gyakoribb étkezés, kisebb adagokban. Nagy adagok fogyasztása feleslegesen terheli szervezetünket hosszúemésztési idővel.
  • Figyelmet kell fordítani továbbá arra, hogy a táplálékot tökéletesen megrágott apró falatokban nyeljük le, hogy könnyen emészthető legyen.
  • Az egészséges táplálkozás során ajánlott naponta 5-ször, kisebb adagokat enni, hogy a szervezet folyamatosan emésszen, nem pedig hirtelen megterhelni.
  • Az étrendünkből ki kellene iktatni azokat az élelmiszereket, amelyek általában gyomor problémákat okoznak – például a pikáns, fűszeres vagy zsíros ételek. Természetesen, ha tehermentesíteni szeretnénk szervezetünket, korlátozni kell az alkohol, a cigaretta és az erős kávé fogyasztását.

Helicobacter pylori táplálkozás – mit együnk?

Helicobacter pylori fertőzésesetén nagyon óvatosnak kell lennünk az táplálék kiválasztása során. Az ételek elkészítése során előnyben kellene részesíteni a főzést, párolás és a vízen való sütést. A táplálkozásra legalkalmasabb élelmiszerek: fehér húsok; brokkoli; halak; hidegen sajtolt növényi olajok, zab- és búzapehely; barna kenyér; magasabb nátrium-tartalmú ásványvíz; magas rost- és C-vitamin tartalmú élelmiszerek.

Az emésztés elősegítése és gyomorsavtermelés serkentése érdekében a legjobb természetes termékek a bio, szűretlen almaecet, előnyösen enyhe lerakódással a palack alján. Fél evőkanál ecetet keverjünk össze egy pohár vízzel, és fogyasszuk minden étkezés előtt. Azonban előrehaladottabb stádiumú gyomorfekély esetén, óvatosnak kell lennünk, és jobb az ecettel várni, amíg a gyomor nyálkahártyájának gyulladása enyhül. Ebben az esetben nem kell feleslegesen serkenteni a gyomorsavtermelést és terhelni a gyomrot. Bár a helicobacter fertőzés gyógyításánál létfontosságú a megfelelő gyomorsavtermelés, az erős gyomornedv gyulladást és fekélyeket okozhat a gyomornyálkahártya felületén, még több kárt okozva ezzel.

A hagyományos orvoslás ebben az esetben, olyan gyógyszereket alkalmaz, amelyek elnyomják a gyomorsavtermelést – ún. protonpumpa-gátlók. Ez a módszer hatékony és gyors enyhülés hoz, de meg kell mondani, hogy sok mellékhatással jár. Az egyik alternatív lehetőség ezek helyett a gyógyszerek helyett, egy természetes étrend-kiegészítő – Kioszi masticha. Ez a Pistacia lentiscus fafajta gyantájából készült erős gyógy- és gyulladáscsökkentő szer, melynek antibakteriális hatását már az ókori görög orvosok is ismerték.

Természetes gyógymód az Ön gyomrának

Helicobacter pylori táplálkozás – mit ne együnk?

Az egészséges táplálkozás alapelvein kívül a helicobacter fertőzésnél fontos, hogy bizonyos ételeket teljesen kizárjunk az étrendünkből. Vessünk egy pillantást arra, ami gyomunknak nem tesz jót helicobacter pylori fertőzésnél.

Korlátozni kell az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek irritálóan hatnak a szervezetre és felfúvódást okoznak, például: édes szénsavas italok és általában magas szén-dioxid- és koffein tartalmú italok; pikáns ketchup; nyers zöldségek, pl. paradicsom, hagyma, fokhagyma, paprika, uborka; zsíros és füstölt hús; sózott földimogyoró; fehér péksütemények; túl édes gyümölcs.

Ugyanakkor nem ajánlott sok zsiradék használata a főzésnél, nem ajánlott a rántott élelmiszerek fogyasztása és ügyelni kell arra, hogy az ételt ne égessük oda. Nem szabad túlsózni az ételt, és kerülni kell a túl forró vagy hideg ételek fogyasztását.

helikobakter_teszt

Helicobakter táplálkozás – étrend-kiegészítők

Amennyiben el akarjuk kerülni a helicobacter pylori fertőzést és az erős antibiotikum kúrát, amely gyakran rosszullétet okoz, akkor bátran forduljunk a szabadon hozzáférhető egészségmegőrzést támogató szerekhez, amelyek vény nélkül megvásárolhatók. Jó minőségű probiotikumok vagy természetes étrend-kiegészítők, mint például a masticha– a Chios szigetéről származó gyógyhatású gyanta.

A cikkben használt források:

  1. https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer-diet#ulcer-treatment
  2.  Diet and Helicobacter pylori infection 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.