fbpx

A gyomorsav az emésztési folyamat egyik legfontosabb összetevője. A gyomorsav minőségétől függ az elfogyasztott élelem feldolgozása és a szervezet tápanyagokkal történő ellátása. Annak ellenére, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen szerepet tölt be, amikor a gyomorsavról beszélünk, meg kell említenünk a vele kapcsolatos negatív egészségügyi aspektust is, a gyomorsav túltengést.

 

A gyomorsav túltengés tünetei

Gyomorsav  

A gyomorban termelődő túlzott gyomorsav tünetei közé tartoznak :

 • keserű/savanyú szájíz
 • égő érzés a mellkasban
 • fájó érzés a szegycsont mögött
 • hányinger, felfúvódás, böfögés, szelesség, csuklás.

Gyomorsav túltengés esetén tapasztalhatunk még gyorsan romló fogakat és fogtő érzékenységet  is.

 

Miért okoz a gyomorsav túltengés gyomorégést?

Amikor gyomorsav túltengésről vagy túl sok gyomorsavról beszélünk, akkor az emésztőenzimek a gyomorból a nyelőcső felé történő visszaáramlásának folyamatára gondolunk, ahol azok kellemetlen, égő érzést okoznak.

Ez a folyamat a következőképpen zajlik : a gyomorfal egy védőréteggel, nyálkahártyával van bevonva, amely mucint (nyákot) tartalmaz. Ez a mucinnal ellátott nyálkahártya ellenáll a gyomorsav maró hatásának. A nyelőcső ellenben nem rendelkezik ilyen védőréteggel, aminek következtében a túl sok gyomorsav kikezdi a nyelőcső falát és kellemetlen tüneteket okoz. Ez a jelenség másnéven a gyomorégés.

 

A gyomorsav túltengés kialakulásának oka

Gyomorégés esetén az emberek többsége a következő két kérdésre keresi a választ : mi semlegesíti a gyomorsavat és hogyan csökkentsem a savam. A probléma forrása máshol keresendő.

A probléma fő okozója az, hogy a gyomorsavnak lehetősége van annak természetes környezetéből kilépni az emésztőrendszer egyéb területeire, ahol kellemetlen, égető érzést okoz. Két esetben fordulhat ez elő :

 1. a nyelőcső záróizmának sérülése/helytelen műkődése esetén (reflux)
 2. túlzott ételfogyasztás esetén – a gyomor tartalma megtelik és ez “felnyomja” a gyomorsavat a nyelőcsőbe.

 

Gyomorsav túltengés kezelése (gyógyszerek túl sok savra)

Az orvosi diagnózis felállítása után gyomorsav lekőtö gyógyszerek , ún. protonpumpa inhibítorai vagy antacidok alkalmazása javasolt. Első látásra ez akár ideális megoldásnak is tűnhet, ám fontos kihangsúlyozni, hogy a probléma forrását nem maguk az emésztősavak okozzák, hanem a tény, hogy azok a nem megfelelő emésztőcsatornába jutnak.

Gyógyszeres kezelés segítségével ugyan egy időre megszabadulhatunk a gyomorégéstől, de ettől sokkal komolyabb nehézségeket is okozhatunk vele, az emésztést is korlátozzuk általa (nem lesz megfelelő az emésztésünk). A szervezetbe bevitt táplálék akár rothadásnak is indulhat vagy nem juttat majd a gyomrunk elegendő tápanyagot a szervezetünkbe.

 

Gyomorégés elsősegély

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani pár jótanácsot, melyet gyomorégés ellen házilag is tudnak alkalmazni :

 • egészséges táplálkozás – a növényi eredetű táplálkozás előnyben részesítése; az állati eredetű ételek, a cukrok, a fehér liszt, tej, kávé, alkohol és szénsavas üdítőitalok bevitelének korlátozása
 • napi többszöri étkezés, kisebb adagok gyakoribb fogyasztása
 • nyugodt, lassú étkezés, az étel alapos megrágása
 • elegendő folyadékbevitel (napi minimum 2 liter) – támogatja az emésztősavak kialakulását
 • emésztő enzimek támogatása – segíthetnek a probiotikumok és az almaecet is.

Ajánlatunk

Jó szívvel ajánljuk Önnek a probiotikum tartalmú masticha kúrát. Egy hónapig javallot alkalmazni, amíg nem ér el javulást. Megvásárolható a tanusítvánnyal rendelkező hivatalos viszonteladó webshopjában –  Masticha.hu.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.