fbpx

A helicobacter pylori baktérium átvitele kétféle útvonalon történhet:[cml_media_alt id='367']Helikobakter pylori prenos[/cml_media_alt]

  • orális-orális úton (ún. szájból szájba)
  • feco-orális úton (széklettel szennyezett kéz, ételek, tárgyak vagy víz szájüregbe jutásával).

Ebben a cikkben a helikobakter szájon át történő átvitelével fogunk részletesen foglalkozni. Áttekintjük, mire érdemes figyelni, mit érdemes elkerülni, foglalkozunk majd a rizikótényezőkkel valamint számos egyéb fontos információt is megosztunk Önökkel. Amennyiben általánosságban a helikobakter átvitelről szeretne többet megtudni, kattintson ide – Helicobacter átvitel.

Hogyan kerül sor helicobacter átvitelre orális-orális úton?

A helicobacter pylori baktérium a szájon keresztül kerül az emberi szervezetbe. A szájüreg az emésztőrendszer kezdete. Az orális-orális átvitel során a fertőzött személy nyála által fertőződünk meg.

A szájüregben azonban a baktérium nem sokáig marad életképes (csupán pár percig), mivel a helikobakter természetes környezete savas környezet, amely a gyomorban található, és nem semleges, mint a szájüregben. Ez a szájüregben eltöltött pár perc kritikus a szájból szájba történő fertőzés esetén.

Hogyan juthat a fertőzött nyál a szervezetembe?

[cml_media_alt id='211']helicobacter-pylori-prenos[/cml_media_alt]

A fertőzés elkerülése érdekében a következő rizikótényezőkre kell odafigyelni:

  • fertőzött személlyel történő csókolózás
  • mosatlan edény vagy evőeszköz használata olyan személy után, akinek a szervezetében helicobacter pylori van
    • közös pohár / csésze használata fertőzött személlyel.

Hogyan jut a nyálba a helicobacter pylori?

A helicobacter természetes élőhelye a gyomor nyálkahártyája. A szájüreg nem biztosít megfelelő környezetet a baktérium túléléséhez, ezért a szájüregben csak pár percet marad életképes a baktérium. A baktérium túlélése számára mindig az első két perc a döntő! Amennyiben a helicobacter a gyomorból jut a szájüregben, böföges során vagy reflux által kerül oda.

Kik a helicobacter által leginkább veszélyeztettek?

[cml_media_alt id='354']helikobakter pylori príznaky[/cml_media_alt]

Azon személyek a leginkább veszélyeztetettek helicobacter fertőzés szempontból, akik nem rendelkeznek kellőképpen erős immunitással. A gyengébb immunitás jele a gyakori gyomor és emésztési probléma mint például a gyomorfájdalom, hányinger, rossz emésztés, haspuffadás, gyomorkorgás. Amennyiben Ön is gyakran tapasztal hasonló tüneteket, valószínűleg Ön is kapcsolatba került a helicobacter pylorival, s Önt is fenyegeti a baktérium elterjedése. Ne csüggedjen, a fertőzést könnyen elkerülheti. A helicobacter pylori baktérium elleni harcot már természetes készítmények segítségével is felveheti. Ilyen készítmény például a híoszi masticha is.

Lehetséges a helicobacter átvitel állatról emberre is?

Több tanulmány is foglalkozik ezzel a lehetőséggel, ám nincs egységes álláspont ebben a témában. Néhány tanulmány szerint lehetséges a helicobacter átvitel állatról emberre (elsősorban háziállatok esetében mint a kutyák és macskák), de ezek az állítások jelenleg megbízható kutatási eredmények hiányában nem kellőképpen hitelesek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.