fbpx

A gyomorgörcsök viszonylag széles körben elterjedt egészségügyi problémát jelentenek, amelyekkel már valószínűleg mindenki találkozott. A gyomorgörcsök közvetlenül étkezés után következhetnek be, amikor a szervezetünk szenved az emésztés miatt, de súlyos egészségügyi probléma tünetei is lehetnek. Mindez attól függ, hogy mi okozza a hasi görcsöket, mikor jelentkeznek, és hogy járnak-e más nehézségekkel mint például hasfájás, hasmenés vagy egyéb emésztési problémák (gyomorkorgás, puffadás, gyomorégés).

Mire kell odafigyelni gyomorgörcsök esetén:

GyomorgörcsökA görcsök időszakossága

  • görcsök egyszeri alkalommal jelentkeztek
    • a görcsök rendszeresen ismétlődnek

Mikor fordulnak elő a gyomorgörcsök

  • a görcsök a leggyakrabban étkezés előtt jelentkeznek (éhgyomorra)
  • a görcsök étkezés után jelentkeznek

A gyomorgörcsök más nehézségekkel is járnak?

  • hasmenés
  • hasfájás
  • rossz emésztés (gyomorkorgás, puffadás, gyomorégés)

Egyszeri alkalommal jelentkező gyomorgörcsök

Alapvetően érvényes, ha a görcsök csak egyszeri alkalommal fordulnak elő, valószínűleg a nehezen emészthető élelmiszerek fogyasztásának következményeként lépnek fel, amelyekkel a gyomor egyszerűen nem tud mit kezdeni. Ebben az esetben segíthet az emésztésben a gyomorsavtermelés stimulációja.

Hatásosak lehetnek a probiotikumok, az élő probiotikumokat tartalmazó tejtermékek vagy például az almaecet.

Napi 1 kanál almaecet (ideális reggel éhgyomorra) segít az emésztés optimalizálásában és megszabadítja a felesleges kilogrammoktól.

Ismétlődő hasi görcsök, melyekhez más nehézségek is társulnak

Gyomorgörcsök

A visszatérő gyomorgörcsök esetén, nyomon kell követni, hogy azok mikor következnek be : jellemzően éhgyomorra vagy étkezés után, és társulnak-e hozzájuk egyéb gyomorpanaszok, mint hasfájás stb.

A nem kezelt helicobakter fertőzés a baktériumok elszaporodását okozza a gyomorban, ami a teljes emésztési funkció megromlását eredményezi és krónikus gyomorhurut (a gyomor gyulladása) vagy gyomorfekély kialakulásához vezethet.

Amennyiben gyomorfekélyről van szó, fekély helyét laikus módon is meg lehet határozni, annak alapján, mikor jelentkezik a fájdalom:

  • görcsök és a hasfájás éhgyomorra jelentkeznek – nyombélfekélyről beszélhetünk
  • görcsök és hasfájás étkezés után jelentkeznek – gyomorfekélyről beszélhetünk

gyomorfekélyre

 


A gyomorgörcsök leggyakoribb oka a gyomorfertőzés


A leggyakoribb gyomorfertőzés a helicobacter pylori (a világ népességének 40% -a fertőzött, a legtöbb ember nem ismeri a gyomorban lévő baktériumokat, és a „rossz emésztést” a bajuknak tulajdonítják).


 

 

One thought on “Gyomorgörcsök”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.