fbpx

A Crohn-betegség (más néven “Krón-betegség”) az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedése, melyet manapság egyre gyakrabban diagnosztizálnak a betegek körében. Kezdeti fázisban tünetei hasonlíthatnak a helikobakter pylori tüneteihez. A helikobakter baktériummal ellentétben, melynek a kezelése viszonylag sikeres, a Crohn-betegség egy életen át tartó megbetegedés. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk majd a betegséggel kapcsolatos tudnivalókkal, a Crohn-betegség tüneteivel és kezelési lehetőségeivel. 

A Crohn-betegség a bélrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése. Leggyakrabban a vékony- és vastagbél, ritkábban a nyelőcső is érintett a megbetegedésben. A gyulladás a bélfal teljes hosszát érinti. A betegség következtében a bél összeszűkülésre hajlamos, fisztulák (végbélsipolyok) és fekélyek alakulnak ki benne. A Crohn-betegség és a helicobacter pylori baktérium okozta fertőzés közötti legnagyobb különbség, hogy míg a helikobakter a gyomor környezetét támadja meg, addig a Crohn-betegség a bélrendszer megbetegedése. 

Crohn-betegség

Crohn betegség – tünetei 

A Crohn-betegség kialakulásának oka mai napig ismeretlen. A rendelkezésre álló információk alapján a betegség hátterében nagy valószínűleg öröklődés (genetikai hajlam) áll, kialakulására pedig jelentős hatással voltak a 20.században bekövetkezett megváltozott étkezési szokások is. A Crohn-betegség egy autoimmun megbetegedés, melyet leggyakrabban a 20-35 év közötti fiataloknál diagnosztizálnak. A páciensek leggyakrabban gyomorfájdalomra, hasmenésre, magas testhőmérsékletre és fogyásra panaszkodnak. A Crohn-betegség kísérő tünetei még a folytonos fáradság vagy a szájüregben gyakran előforduló afták is. Bizonyos betegeknél akár epekövek is kialakulhatnak, szivárványhártya-gyulladás vagy gyakori térdfájdalom is előfordulhat.

Crohn betegség – diagnosztika

0058_crohn_betegsegAz első lépés, hogy az orvos egy részletes anamnézis felvételét és klinikai vizsgálatok elvégzését javasolja. A vizsgálatok során kiértékelésre kerülnek a beteg tünetei, melyek a következők lehetnek : fogyás, hasmenés, gyomorfájás, magas hőmérséklet, afták a szájüregben, végbélsipoly stb. Az anamnézis során az orvos felméri, van-e a beteg felmenői között Crohn-betegségben szenvedő családtag. Ezután laboratóriumi vizsgálatok következnek, melyek további elváltozásokat mutathatnak ki, ilyenek pl. az anémia (vérszegénység), a vörösvérsejtek magasabb szedimentációja (süllyedése, ülepedése), vasszegénység és a vérben lévő gyulladásos markerek magasabb értéke. A Crohn-betegség gyanúja esetén javasolt még pár speciális vizsgálat elvégzése is mint például a kolonoszkópia, ultrahangos vizsgálat, bélrendszert érintő röntgen, CT vagy enteroszkópia.

Crohn-betegség – kezelés

A Crohn-betegség kezelése individuális, egyénfüggő. A kezelés során kulcsfontosságú, hogy a beteg nyugodt életvitelt folytasson és átalakítsa az étrendjét. A Crohn-betegség során gyógyszerészeti szempontból fontos lépés a bélrendszerben lévő gyulladás megfékezése és egy stabilizált állapot megteremtése, melyben a beteg tünetmentességének a fenntartása a cél.

A gyógyszeres kezelés során elsősorban az 5-ASA nevű gyógyszert és derivátjait (5-amino-szalicilsav, mezalamin, szulfaszalazin…) alkalmazzák. A kezelés során másik megoldást az antibiotikumok használata jelent. Amennyiben ezek a kezelések hatástalanok, a gyógyítás glükokortikoidok (prednizon, budezonid…) és immunoszupreszívek segítségével folytatódik.

Az erős gyógyszeres kezelések ellenére gyakran előfordul, hogy a Crohn-betegségben szenvedő páciensek ellenállóak a gyógyszeres kezelésre és a betegség tünetei továbbra is fennállnak. Amennyiben ez a helyzet áll fenn, a következő lépés a sebészeti beavatkozás, mely során eltávolításra kerül az érintett bélszakasz. A sebészeti beavatkozás után a betegek állapota egy bizonyos ideig stabil, ám az idő előrehaladtával a betegség újabb bélszakaszt támad meg és a panaszok visszatérnek.

A Crohn-betegség kezelése során a legfontosabb és elsődleges cél a páciens állapotának a stabil, panasz- és komplikációmentes fenntartása.

A Crohn-betegség gyógyítása során kevésbé invazív módszerek is alkalmazásra kerülnek – mint például a probiotikumok használata, melyek támogatják a bél mikroflóráját. Tudományos vizsgálatok során vizsgálták a hioszi masticha Crohn-betegségre gyakorolt hatását is. A masticha bizonyítottan antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír. Azoknál a pácienseknél, akiknek 4 héten keresztül napi 2 g hioszi mastichát adagoltak, jelentős csökkenés állt be az interleukin-6 és az oxidatív stressz szintjükben is. Bizonyított tehát, hogy a hioszi masticha kítűnő segítséget jelenthet az emésztőrendszert érintő megbetegedések kezelésében, így a Crohn-betegség esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.