fbpx

Fekélynek leggyakrabban a gyomor és patkóbél környékét érintő megbetegedést nevezik (gyakran peptikus fekélyként is aposztrofálják), ám a  fekély érintheti az emésztőrendszer egyéb területeit is. Gyomorfekélynek nevezzük általánosságban az összes fekélyt, mely a felsorolt területeken fordul elő. Mit érdemes róluk tudni és milyen összefüggés van a gyomorfekély és a helikobakter pylori fertőzés között?

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély egy gyulladásos megbetegedés, mely a gyomor, a patkóbél, a nyelőcső és a Meckler divertikulum környékén fordul elő. Az esetek nagy többségében a gyomorfekély olyan szervezetekben alakul ki, melyek előzőleg Helicobakter pylori fertőzésen estek át. Amennyiben ez a fertőzés kezeletlen marad, az akár gyomorfekély kialakulásához is vehezthet, illetve legrosszabb esetben akár gyomorrákot is okozhat. A gyomorfekély önmagában is életveszélyes lehet, ugyanis bizonyos esetekben akár gyomorvérzést is okozhatnak (amennyiben váratlanul kifakad).

 

Melyek a gyomorfekély tünetei?

gyomorfekély Tekintettel arra, hogy a gyomorfekély gyakran a helikobakter pylori fertőzés következményeként alakul ki, a tünetegyüttesük nagyon hasonló. A gyomorfekély jelenlétének van pár észrevehető tünete. Amennyiben a felsorolt tünetek közül többet is észlel magán, s a tünetek több mint 14 napja tartanak, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni. Különösen érintett és veszélyeztetett a 45 év feletti korosztály.

Ezek a gyomorfekély legfőbb tünetei :

  • étkezés során fellépő gyomorfájdalom, mely elsősorban a gyomorszáj körüli
  • területen jelenik meg
  • felfúvódás és teltségérzet
  • hányinger
  • fokozott nyáltermelés
  • étvágytalanság
  • gyomorégés
  • vér jelenléte a hányásban
  • rothadó szagú széklet

 

Hogyan történik a gyomorfekély diagnosztizálása?

Az esetek többségében a gyomorfekély jelenléte orvosi, gasztroszkópiás (gyomortükrözés) vizsgálattal kerül bizonyításra, mely során a beteg gyomrába egy flexibilis cső, úgynevezett endoszkóp kerül bevezetésre. Az endoszkóp segít megállapítani a gyomorfekély jelenlétét a gyomorban, a fekély súlyosságának szintjét illetve a fekély elhelyezkedését a gyomorban. Amennyiben az endoszkóp nem talál gyomorfekélyre utaló jelet, segít felderíteni a gyomorprobléma valódi okát, akár egy gyomorgyulladást vagy a Helikobakter pylori baktérium okozta fertőzést.

 

A gyomorfekély megelőzése

Megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy fokozottan kell figyelni a test jelzéseit, a gyomorban jelentkező összes problémát. Törekedni kell arra, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő táplálék-kiegészítők segítségével egészséges környezetet teremtődjön a gyomorban és az egész emésztőrendszerben.

 

A gyomorfekély megelőzésére a Kioszi masticha fogyasztása ajánlott. Ez a természetes készítmény antibakteriális anyagokat tartalmaz, melyek megfelelő védelmet nyújtanak szervezetének különböző baktériumokkal szemben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.