fbpx

A helicobacter pylori (helikobakter pylori, h.pylori) egy gyomorban megtelepedő baktérium. Annak ellenére, hogy a helikobakter leggyakoribb és legismertebb tünetei az emésztőrendszerrel kapcsolhatóak össze – gyomorfájdalom, hányinger, gyomorgörcsök, gyomorfekély formájában, a helicobacter jelenléte bőrproblémákat is okozhat. Ebben a cikkben a helicobacter okozta bőrproblémákra fogunk rávilágítani, elsősorban arra, hogy milyen jelei vannak a baktérium jelenlétének a bőrön, illetve, hogy mely bőrproblémák jelzik a szervezetben jelenlévő fertőzést.

 

MI AZ A HELICOBACTER ÉS MILYEN BETEGSÉGEK OKOZÓJA?

A savas gyomorkörnyezet védi a szervezetet a baktériumokkal szemben. A helicobacter pylori egy speciális baktérium, amely a savas gyomorkörnyezet ellenére is képes a gyomorban túlélni, megtelepedni és szaporodni. A helikobakter változásokat hoz létre a gyomorfalakon, megbontja ugyanis azok felszínét, ami által kedvező feltételeket biztosít más betegségek, mint például a gyomorhurut (gasztritisz) és a gyomorfekély kialakulásához.

 

A helicobacter kezelése sok esetben hosszadalmas és gyógyszerek, antibiotikumok illetve természetes étrend-kiegészítők alkalmazásából áll. A helicobacter kezelése szükségszerű – túlszaporodás esetén ugyanis komoly betegségekké fejlődhet (akár gyomorrákká is). Sok esetben a helikobakter jelenléte a szervezetben tünetmentes. Amikor viszont tünetek is jelentkeznek, azok leggyakrabban az emésztőrendszert érintik – ilyenek például a gyomorfájdalom vagy a gyomorégés.

A tünetek másik nagyobb csoportját a hosszantartó bőrproblémák jelentik.

 

BŐRPROBLÉMÁK – A HELICOBACTER TÜNETEI

Az emberek nagy százaléka krónikus bőrproblémákkal küzd. Néhány bőrprobléma kialakulásának háttere mai napig ismeretlen, így azok felderítése tudományos vizsgálatok tárgya. Ezek a vizsgálatok szoros összefüggést mutattak ki a helikobakter fertőzés és a bőrproblémák között.

Helicobacter pylori fertőzést állapítottak meg a következő típusú bőrproblémákkal rendelkező embereknél:

  • Rosacea – bőrpír, rosacea - helicobactermely elsősorban az orcán, az orron és az állon fordul elő. Ismertetőjelei a bőrön előforduló piros színű “megpattant erek”, melyeket gyakran hólyagok is kísérnek. A beteg arcbőre jellemzően inkább száraz, nagyon érzékeny, a páciensek csípő, égető, húzódó bőr érzésére panaszkodnak. A helicobacter pylori jelenléte növeli az erek tágulékonyságáért felelős bradykinin termelését a szervezetben, amely a rosacea kialakulásához is hozzájárulhat.

A rosaceában szenvedő pácienseknek ajánlott letesztelni a helicobacter pylori jelenlétét a szervezetben, illetve tanácsos a baktérium teljes körű eradikációja is.

  • Pszoriázis (pikkelysömör) – a pikkelysömörrel rendelkező páciensek körében elvégzett vizsgálatok rámutattak arra, hogy a páciensek 70%-ának szervezetében helicobacter pylori baktérium volt jelen. A helicobacter támogatja a pikkelysömörért felelős gyulladás kialakulását.
  • Sjögren szindróma – a kötőhártya gyulladásos megbetegedése. Ez a betegség a könny- és nyálmirigyek termelését érinti. Alacsony könny- és nyáltermelést okoz, esetlegesen ezek teljes megszűnéséhez is vezethet. Égető szem érzését, fotoszenzitivitást, piros nyelvet, szájszárazságot és fokozott fogromlást is okozhat. A Sjögren szindrómában szenvedő páciensek szervezetében is helikobakter pylori jelenlétet fedezték fel.
  • Alopecia areata (foltos hajhullás)alopecia - helikobakterennek a bőrbetegségnek a következtében lokálisan tar foltok jelennek meg a test különböző szőrrel borított területein. Tartós vagy részleges hajvesztést okoz a fej bizonyos területein. Gyakran autoimmun megbetegedésről van szó, amely során a szervezet a saját maga által létrehozott sejtek ellen harcol.
  • Csalánkiütés (urtikária) viszkető bőrbetegség, mely valamilyen allergén ellenreakciójaként jön létre, amikoris nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel a testben. Duzzanat formájában jelenik meg a bőr különböző területein. A duzzanatok hirtelen alakulnak ki és ugyanilyen gyorsan is tűnnek el. Bizonyos esetekben a csalánkiütés krónikus. Krónikus csalánkiütés esetén a páciensek 36%-a helikobakter pylori fertőzésben is szenved.  Ez az információ amiatt is fontos, mert a helikobakter fertőzésből történő kigyógyulás és a baktérium eradikációja után a páciensek 92%-ánál javult vagy teljesen megszűnt a krónikus csalánkiütés tünete. (forrás)
  • Atopikus dermatitisz (ekcéma) Atopikus dermatitisza leggyakoribb bőrbetegség, mely elsősorban gyerekeknél fordul elő, de természetesen felnőtteknél is előfordulhat. Piros, száraz, égető bőr formájában jelenik meg. Az ekcéma során váltakoznak a nyugodt, tünetmentes időszakok azokkal, amikor a tünetek erőteljesen jelen vannak.  Ezek fázisok nagy mértékben befolyásolva vannak bizonyos ételek szervezetbe történő bevitelével (csokoládé, tej, glutén stb.) vagy bizonyos markáns változások következtében erősödnek fel (pl. környezetváltozás, porosabb helyem való tartózkodás, stressz hatása).

 

A KRÓNIKUS BŐRPROBLÉMÁK KEZELÉSE

 

A krónikus bőrproblémák esetén nem jellemző azok részletes kivizsgálása. A bőrproblémák kezelése elsősorban azok tüneteinek elnyomásában rejlik – a viszkető érzés, a puffadás, a bőrpirosodás eltüntetése a cél. Ebben nagy segítséget nyújtanak a különböző kenőcsök, gyógyszerek, antihisztamin tartalmú gyógyszerek és így tovább. A lényeg a betegségek külső tüneteinek eltüntetésén van.

 

A tünetek enyhítése mellett szintén nagyon fontos  felderíteni a tünetek kialakulásának okát . Az egyik közülük a helicobacter pylori.

A helikobakter baktérium emésztőrendszerből történő kiirtása sok betegnél enyhítette vagy teljesen megszüntette a bőrproblémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.