fbpx

Felfedezte magán a helicobakter fertőzés tüneteit? Ebben az esetben, mielőtt orvoshoz fordulna, megvizsgálhatja, hogy felmerülhet-e Önnél az átvitel valamely lehetséges módja. Ebben a cikkben tehát összefoglaljuk, hogyan fertőződhet meg a helicobakterrel.

Helicobacter pylori átvitel

A helicobakter átvitel szakértők véleménye alapján ugyan jelenleg eltérő, de általánosan elismert két fő átviteli útvonalat nevezhetünk meg:

* orális-orális

* feco-orális

Helicobacter átvitel „orális-orális“

Helicobakter Átvitel

A helicobacter pylori átvitel első módja, ha fertőzött személy vagy állat nyála által fertőződünk meg. A nyálfertőzés lehetséges közvetlenül csókkal vagy közvetve, mosatlan edény vagy evőeszköz használatával olyan személy után, akinek a szervezetében helicobacter pylori van. A növekvő életkorral a fertőzött emberek aránya logikusan növekszik, mert minél idősebb vagyunk, annál több emberrel kerülünk kapcsolatba. Az is fontos tudnivaló, hogy a fertőzést csak a helicobacter pylori-val szemben elégtelen immunitással rendelkező személy kaphatja el.

Hogyan jut a nyálba a helicobacter pylori?

A nyál oly módon fertőződhet, hogy a helicobacter pylori baktériumok a gyomorból savas gyomornedv formájában a szájüregbe jutnak (pl. böffentés során). A szájüregben azonban nem sokáig marad életképes (kb. 2 percig), mivel a helicobakter természetes környezete savas környezet, amely a gyomorban található, és nem semleges, mint a szájüregben.

Helicobakter átvitel “feco-orális”

A helicobacter pylori átvitel második módja, széklet-száj vagyis feco-orális módszer, akkor fordul elő, ha nem tartjuk be a higiéniai alapelveket, különösen toaletthasználat után. Ennek az átviteli módnak köszönhetően a helicobacter pylori fertőzést a “piszkos kezek betegségének” nevezhetjük. Ebben az esetben főként a gyerekekre kell ügyelni, hogy megakadályozzuk a fertőzést.

Helicobacter tünetek

A helicobakter átvitel megakadályozása

A helicobacter pylori fertőzés megelőzésének legjobb módja minden bizonnyal a higiéniai alapelvek betartása toaletthasználat és az emberekkel való érintkezés után. Ugyanilyen fontos a szájhigiénia – a szájüreg kiöblítése, táplálkozás utáni fogmosás antibakteriális fogkrémmel és szájvíz használatával. Egy másik lehetőség, hogy megakadályozzuk a helicobacter pylori fertőzést, a természetes anyagból előállított masticha nevű termék rendszeres használata. Ez a termék többek között segít a szervezetünkben helicobakter rezisztens környezet kialakításában.

helikobakter_teszt

A cikkben használt források:

Tudományos tanulmány a helicobacter átvitelről 2000-től 

A HP fertőzés terjedésének tanulmányozása 

2 thoughts on “Helicobacter Átvitel”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.