fbpx

Mi a gasztroszkópia?

[cml_media_alt id='226']Test helicobacter pylori[/cml_media_alt]

A gasztroszkópia egy endoszkópos (invazív) vizsgálat, amelynek segítségével több, gyomorral kapcsolatos betegségre fény derülhet. A gasztroszkópia jelenleg a legpontosabb módja a helicobacter pylori diagnosztizálásának a szervezetben. Egyéb diagnosztikai módszerek még a székletvizsgálat, légzésteszt, vérvizsgálat. Ezek nem invazívak és valamivel kevésbé pontosak, mint a gasztroszkópia.


Kinek kell alávetnie magát a gasztroszkópos vizsgálatnak?

A gasztroszkópia a diagnózis igényes módja, és különösen a súlyosabb gyomorproblémákkal küzdőknek kell alávetniük magukat ilyen vizsgálatnak. Például gyomorfekéllyel küzdőknek. Ezen kívül a gasztroszkópia potenciálisan kockázatos páciensek számára is ajánlott. Ők többnyire idősebb páciensek (35 év felettiek), a már említett “fekélyesek” és azok, akiknek a családjában előfordult gyomorrák. A páciensek ezen csoportja fokozottan veszélyeztetett a helicobacter fertőzés kockázatával, ami súlyosabb egészségügyi komplikációkhoz vezethet.

Hogyan történik a vizsgálat?

[cml_media_alt id='362']test na helikobaktera[/cml_media_alt]

A gasztroszkópia önmagában csak néhány percet vesz igénybe, de a páciensnek éhgyomorra kell érkeznie a vizsgálatra. A vizsgálatra való előkészület abból áll, hogy az orrgaratot spray segítségével érzéstelenítik, és rövid utasításokat adnak a lélegzéssel kapcsolatban, hogy a vizsgálat alatt a páciens ne érezzen hányingert.

A páciens ezután lefekszik a vizsgálóágyra, és egy csutorát kap a fogai közé. Kezdetben a páciens nyelést imitál, amelynek során a gasztroszkóppal ellátott cső belép a nyelőcsőbe, majd a szonda a gyomorba jut. A gasztroszkóp végén egy kis kamera található, melynek segítségével az orvos megfigyeli a gyomor nyálkahártyáját, felfedve a gyomor gyulladását vagy lokalizálhatja a gyomorfekélyeket.

Mi történik a vizsgálat után?

A gasztroszkóp segítségével az orvos továbbá mintát is vehet a gyomor nyálkahártyájából, amelyen teszteli a helicobacter pylori jelenlétét a szervezetben. A mintát általában mikroszkóp alatt vizsgálják vagy laboratóriumban tenyésztik. A vizsgálattól függően a páciens a váróteremben várja meg az eredményeket (kb. 30 perc), vagy addig várakozik rájuk, amíg a laboratóriumban feldolgozzák őket.

[cml_media_alt id='527']helicobacter pylori teszt[/cml_media_alt]

Bár a gasztroszkópos vizsgálat jelenleg a legpontosabb módszere a helicobakter diagnosztizálásának, sokan elkerülik vagy késleltetik az eljárást annak kényelmetlensége miatt. Ha a gasztroszkópos vizsgálattól szorongó emberekhez tartozik, javasoljuk, hogy végezzen el egy otthoni tesztet a helicobakter kimutatására (székletmintából). A széklet-diagnosztikai tesztek manapság nagyon pontosak, elérik a 98% -os pontosságot. Nem csak orientációs eredményeket kap, hanem tudni fogja, hogy szükséges-e a helicobakter kezelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.